Круглий стіл за участі президента ЄНП Вілфреда МартенсаВиступ президента ЄНП Вілфреда Мартенса на круглому столі у Києві

Президент ЄНП Вілфред Мартенс зустрівся з Радою Церков

Минулий тиждень був насичений різного роду подіями. Найбільше ЗМІ коментували візит до Києва президента Європейської Народної Партії, екс-Прем’єра Бельгії д-ра Вільфреда Мартенса. У першу чергу його приїзд мав політичну мету, головно пов’язану із ситуацією навколо звинувачення та арешту екс-Прем’єра України Юлії Тимошенко, яка є соратницею іноземного гостя по ЄНП.

За запрошенням Фонду Конрада Аденауера мені випала честь відвідати прийом, організований на честь візиту президента ЄНП до України.

Вже під час прийому Вільфред Мартенс розповів, що християнські демократи останні 15 років докладають зусиль для розвитку діалогу з Церквами в Європі та сприяють міжконфесійному діалогу. За його словами, і політичні, і церковні лідери несуть відповідальність за збереження цінностей, спільних для усієї Європи.

Особливо примітним є те, що у своєму щільному графіку, який включав зустрічі з Президентом В.Януковичем, керівниками МЗС та Мін’юсту України, д-р Мартенс відвів значну частину часу для діалогу з українськими релігійними діячами. Саме діалогу ЄНП та Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій був присвячений Круглий стіл, який відбувся у четвер, 15 вересня, з 9:00 до 13:30 у самому центрі столиці – у конференц-залі готелю «ІнтерКонтиненталь».

У своєму виступі президент ЄНП зауважив, що “Євангеліє не може бути політичною платформою, проте християнські цінності є визначальною основою для політичних ініціатив”.

Коментуючи стан переговорів щодо угоди про асоціацію України та Європейського Союзу, д-р Мартенс не зміг оминути ситуації, що склалася навколо Юлії Тимошенко. “Ми не можемо прийняти політичних переслідувань опозиції та криміналізації політичних рішень колишніх урядовців”, – сказав президент ЄНП.

Вільфред Мартенс також зауважив, що у той час, коли він очолював уряд Бельгії, йому доводилось ухвалювати чимало чутливих політичних рішень. “Напевно, якби я був у цей час в Україні, то за ці самі рішення певно теж вже був би ув’язнений”, – виловив свій подив президент ЄНП. На його думку, кожен політик відповідає за свої рішення перед суспільством, яке щоразу дає йому оцінку на виборах. При цьому такого роду рішення не можуть підпадати під склад злочину.

2011.09.15-3-martens-wilfried-religious-leaders-Ukraine-Kyiv-@MVasin

Хочу також зауважити, що, незважаючи на свій високий статус та чималу політичну вагу у Європі, д-р Мартенс був відкритий до неформального спілкування у коридорах готелю та під час перерв між заходами. Доречі, він найпершим (і без жодної охорони і помічників) прийшов на зустріч із церковними лідерами України за 40 хвилин (!) до початку заходу. Українським державним мужам є чому повчитись…

Підпишіться на оновлення блогу: