Посилки з-за кордону: нові умови оподаткування

З 1 липня 2019 року наберуть чинності нові зміни до Податкового кодексу України, які запроваджують нові умови оподаткування міжнародних посилок. Якщо ви звикли купляти товари з американських Інтернет-магазинів Amazon та eBay або з китайського AliExpress, то вам варто знати ці нові умови оподаткування посилок з-за кордону.

Тепер для отримання міжнародних поштових посилок без оподаткування необхідно дотриматися таких вимог:

1. Юридичні особи та фізичні особи-підприємці (ФОП), як і раніше, зможуть отримувати товари, сумарна митна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро.  

Мається на увазі отримання посилок на адресу одного одержувача в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях або в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях.

2. Для звичайних громадян фактурна вартість товарів у кожній посилці не повинна перевищувати еквівалент 100 євро.

Довгий час ліміт вартості посилок для фізичних осіб залишався в еквіваленті 150 євро, а тепер зменшується на третину. Фактурна вартість товару – це його ціна, вказана в чеку, рахунку-фактурі.

Слід зауважити, що анонсоване раніше обмеження в три міжнародні посилки протягом календарного місяця на ім’я одного одержувача не було запроваджено.

3. Коли набудуть чинності ці законодавчі зміни?

Нова редакція пункту 196.1.17 статті 196  Податкового кодексу України набере чинності з 1 липня 2019 року.

Реклама:

4. Що робити, якщо ваша покупка в іноземному Інтернет-магазині дорожче встановленого ліміту?

Ви можете і надалі купляти товари за кордоном будь-якої вартості, але від суми понад 100 євро митні органи України будуть стягувати 20% податку на додану вартість (ПДВ) і митний збір (до 10%), а в деяких випадках – інші додаткові платежі (акциз).

Звісно, зменшення ліміту на вартість товарів у міжнародних посилках, які не підлягають оподаткуванню, нікого не обрадує. Багатьом громадянам уже давно відомо, що в українських торгівельних мережах товари, такі самі як у закордонних Інтернет-магазинах, часто коштують у 2 чи навіть у 4 рази дорожче, навіть з урахуванням їхньої доставки з-за океану.

Проте є трохи часу спланувати свої покупки на найближчий період. Також рекомендую користуватися опціями “список бажань”, “слідкувати за зниженням ціни” чи “підписка на розсилку про акції та промокоди” на сайтах Інтернет-магазинів. Це вам допоможе не кидатися купляти все, що очі бачать, а замовляти дійсно потрібні речі по мінімальній ціні.

На останок, хочеться усім побажати, щоб ми не виживали – купуючи з-за кордоном дешевші товари, а достойно жили у власній країні, де не буде корупції, а відтак – і завищених цін на товари базової необхідності.

Максим Васінправозахисник

Підпишіться на оновлення блогу: