Карантин в Україні: відповідальність за порушення

Вперше на всій території України запроваджено карантин з метою недопущення поширення коронавірусу. Обмеження введенні строком на три тижні – з 12 березня до 3 квітня.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211 введено заборону на:

  • відвідування закладів освіти її здобувачами; 
  • проведення всіх масових заходів, у яких бере участь понад 200 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Спортивні заходи дозволяється проводити без участі глядачів (уболівальників).

Однак згодом уряд посилив карантинні заходи. Постанова від 16 березня 2020 року № 215 тепер забороняє:

  • відвідування закладів освіти її здобувачами до 3 квітня 2020 р.;
  • з 00 год. 01 хв. 17 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Також додаткові зоборони стосуються діяльності підприємств і пасажирських перевезень, з якими можна ознайомитися за цим посиланням.

Які правові підстави для введення карантину?

Стаття 30 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» дає право Кабінету Міністрів України встановлювати відповідно до закону “карантинно-обмежувальні заходи на території виникнення і поширення інфекційних хвороб та уражень людей”. Крім цього, цей Закон дає право органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування за поданням відповідних головних державних санітарних лікарів у межах своїх повноважень “у разі виникнення чи загрози виникнення або поширення особливо небезпечних і небезпечних інфекційних хвороб …  запроваджувати у встановленому законом порядку на відповідних територіях чи об’єктах особливі умови та режими праці, навчання, пересування і перевезення, спрямовані на запобігання та ліквідацію цих захворювань та уражень”.

Світова статистика свідчить про стрімке поширення коронавірусу (COVID-19), в тому числі у сусідніх країнах Європи. В Україні був зареєстрований випадок захворювання лише однієї особи, однак не відомо чи проводилося достатньо тестів на коронавірус усіх осіб з характерними симптомами. Відтак, можна зробити висновок, що Кабінет Міністрів мав достатню правову підставу та легітимну мету для запровадження карантину на території всієї країни.

Реклама:

Яка може бути відповідальність за порушення карантину?

Кримінальний кодекс України у статті 325 встановлює відповідальність за порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням. У випадку порушення постанови Кабміну чи законних рішень місцевої влади щодо карантину, то до кримінальної відповідальності можуть бути притягнути керівники освітніх закладів чи організатори масових заходів, до повноважень яких відноситься забезпечення дотримання санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням.

Порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, – карається штрафом до 1700 гривень або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років.

Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Що робити?

Карантин в Україні у першу чергу є профілактичним заходом, спрямованим на недопущення поширення коронавірусу. Наразі немає пандемії на теренах України, але уряд вирішив діяти на випередження – обмежити масові заходи і навчальний процес допоки не буде впевненості, що українців остаточно оминула ця загроза.

Тож рекомендації медиків дуже прості:

  • часто мийте руки,
  • не торкайтеся руками обличчя,
  • висипайтеся і повноцінно харчуйтеся,
  • багато пийте рідини впродовж дня,
  • займайтеся фізичною активністю чи спортом,
  • уникайте масових скупчень людей,
  • тримайте дистанцію в чергах і транспорті,
  • часто провітрюйте приміщення,
  • залишайтеся вдома у разі симптомів ГРВІ та одужуйте,
  • зберігайте спокій і оптимізм.

Будьте здорові! 

Максим Васін, юрист, правозахисник

Підпишіться на оновлення блогу: