Адаптивний карантин: поради для церков і влади

Адаптивний карантин, який уряд запровадив з 22 травня, дає право місцевій владі послаблювати обмеження у разі спаду епідемії коронавірусу COVID-19. А також поновлювати більш суворі обмеження у разі погіршення епідеміологічної ситуації.

Розглянемо детальніше, як нові правила карантину позначаться на проведенні релігійних заходів – богослужінь, обрядів і церемоній.

  1. Якщо в нашій області не послаблено карантин, то чи можна проводити богослужіння?

Загальне правило для всієї України, яке встановив Уряд, таке – немає жодних обмежень для проведення релігійних заходів, в яких беруть участь не більше 10 осіб.

Для більш масових богослужінь, зібрань віруючих чи релігійних обрядів потрібне рішення про послаблення карантинних обмежень, яке має право прийняти обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Підставою для цього є спад епідемії COVID-19 у цьому регіоні згідно критеріїв, встановлених МОЗ.

  1. Які умови проведення богослужінь у разі послаблення карантину в нашій області?

Дозволяється проведення релігійних заходів, за умови участі не більше однієї особи на 10 метрів квадратних площі будівлі, де проводиться релігійний захід.

Зверніть увагу, що для релігійних заходів просто неба (біля релігійних споруд, у місцях поховання чи проведення приватних релігійних обрядів) залишається загальне обмеження – збиратися можуть не більше 10 осіб.

Однак очевидна помилка Уряду в тому, що для малих храмів чи молитовних будинків, площа яких менше 100 м. кв., такий адаптивний карантин призведе до більш суворих обмежень. Тобто замість загального ліміту у 10 осіб у богослужінні зможе взяти участь менша кількість віруючих. Як приклад, у храмі площею 65 м. кв. буде дозволено зібратися одночасно лише 6 особам. Такий нелогічний підхід найбільше обурює віруючих.

Реклама:
  1. Чи може обласна влада прийняти більш вдале рішення щодо адаптивного карантину для релігійних заходів?

Так, постанову Уряду можна застосувати з більш вдалим формулюванням. Пропоную місцевій владі використовувати у своїх рішеннях таке положення:

Дозволяється проведення масових релігійних заходів за умови перебування не більше однієї особи на 10 кв. метрах площі будівлі, де проводиться релігійний захід, а для будівель площею менше 100 кв. метрів кількість учасників релігійного заходу має становити не більше ніж 10 осіб.

Однак це формулювання не вирішує головної проблеми – несправедливого обмеження релігійних заходів, порівняно з культурними заходами чи відновленням роботи закладів харчування та громадського транспорту. Зокрема, умовою проведення культурних заходів є дотримання вимоги щодо присутності у приміщенні 1 особи на 5 м. кв. приміщення, а для літніх майданчиків кафе немає обмеження у 10 осіб. При цьому в київському метро дозволяється відстань між пасажирами у 1,5 метри, яка удвічі менша, ніж допустима відстань між віруючими у храмах.

  1. Яка відстань має бути між віруючими в храмах та інших приміщеннях, де проводяться релігійні заходи?

Оскільки багато хто невірно тлумачать обмеження у вигляді 1 особи на 10 м. кв., то зверніть увагу на мій математичний розрахунок:

COVID-19, quarantine, church, religious freedom, prayer, worship meeting, карантин, коронавірус, богослужіння, церква;

Тобто під час релігійних заходів у приміщеннях між присутніми має бути відстань щонайменше 2,4 метра, адже слід врахувати ще площу, яку займає сама людина.

  1. Які наступні етапи послаблення обмежень для релігійних заходів під час адаптивного карантину?

Як не дивно, уряд вважає, що 1 особа на 10 м. кв. під час релігійного заходу – це достатньо. Постанова Кабміну від 20 травня 2020 року № 392 не передбачає жодних інших послаблень карантину ні в червні, ні в липні, ні надалі. Хіба у разі повного скасування обмежень. Залишається переконувати урядовців, що запропонований варіант адаптивного карантину для церков потребує перегляду.

Як приклад, Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій вважає, що достатнім заходом для запобігання скупченню людей буде присутність у приміщенні не більше 1 особи на 5 м. кв. площі місця проведення богослужіння чи обряду. Тобто за умови відстані між присутніми на релігійному заході у 1,5 метра. Це навіть більше, ніж допустима відстань між пасажирами у громадському транспорті, оскільки Уряд дозволив пасажирам сидіти поруч один з одним.

Сподіваюся, уряд і місцева влада дослухається до цих пропозицій.

  1. Чи можна відновлювати заняття в недільних школах та зустрічі для дітей при храмах?

Заняття у недільних школах і інші заходи для дітей при храмах є релігійними заходами, на які поширюються загальні вимоги, такі самі як і для дорослих віруючих (дивіться пункти 1, 2 та 4 цієї публікації). Це пов’язано з тим, що недільні школи діють без державної реєстрації та не мають статусу закладів освіти, а тому на них не поширюються ті заборони, які стосуються звичайних дитячих садочків чи загальноосвітніх шкіл.

Тобто церковні заходи для дітей дозволяються за умови присутності одночасно до 10 осіб на одному заході, а якщо місцева влада запровадила “пом’якшення”, то за умови присутності 1 особи на 10 м. кв. будівлі, де проводиться захід.

Максим Васін, юрист, правозахисник

Підпишіться на оновлення блогу: