Конституційний Суд готує рішення щодо перейменування УПЦ (МП)

Отже, щойно завершилася відкрита частина пленарного засідання Конституційного Суду України, на якій розглядалася справа щодо конституційності змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Саме тих змін, згідно яких держава вимагає перенайменування релігійних громад і структурних одиниць Української Православної Церкви з метою відобразити в їхніх назвах приналежність до Російської Православної Церкви (Московського Патріархату).

Ще раніше Суд вирішив розглядати справу у формі письмового провадження, що не передбачало можливостей для виступу. Тим не менше у засіданні взяли участь ініціатори подання – народні депутати В.Новинський та О.Долженков. Останній попросив дати йому можливість виступити, але Голова Суду пояснив йому, чим письмове провадження відрізняється від усного. Офіційних представників Верховної Ради та Президента України не було.

Позиція авторів конституційного подання наступна:

  • оспорюваний Закон нівелює релігійну свободу та міжконфесійний мир в Україні;
  • порушується не лише свобода віросповідання, але й право на свободу об’єднання в організації;
  • під час прийняття оспорюваного Закону була порушена процедура: 25 з 240 депутатів не пройшли письмову реєстрацію, а тому була порушена вимога щодо особистого голосування.

Суд не озвучував інші позиції щодо цього питання, а лише зачитав перелік урядових структур та наукових установ, до яких було надіслано запит щодо експертного висновку з цієї проблематики.

Тож після заслуховування суті подання та долучення до справи додаткових матеріалів Конституційний Суд перейшов до закритої частини пленарного засідання. Коли буде прийняте рішення – невідомо, адже у практиці Суду бували зволікання на кілька місяців з оприлюдненням рішень. Чекаємо…

Максим Васін, юрист, правозахисник

Підпишіться на оновлення блогу: