Останній шанс внести себе до списку виборців!

Україна прокинулася – громадянська активність виборців б’є рекорди. Проте не всі встигли у відведений законом термін (до 19 травня) уточнити свої дані та виправити помилки у списках виборців.

Але законодавець дав вам останній шанс – внести себе до списку виборців через суд!

Стаття 173 Кодексу адміністративного судочинства України визначає особливості провадження у справах щодо уточнення списку виборців. Головна особливість у тому, що позовну заяву може бути подано не пізніш як за 2 дні до дня голосування. Тобто крайній день звернення до суду – п’ятниця, 23 травня 2014 року.

Тепер по порядку щодо цієї можливості вибороти своє право проголосувати через суд.

1. Хто може звернутися до суду про уточнення списку виборців?

Подати адміністративний позов про включення або виключення зі списку виборців себе особисто або інших осіб має кожен, хто має право голосу на цих виборах (дієздатний і досяг 18 років).

2. До якого суду звертатися?

До місцевого загального суду як адміністративного суду, розташованого за місцезнаходженням відповідної дільничної виборчої комісії за місцем вашої реєстрації.

3. Скільки це коштує?

Позовна заява про уточнення списку виборців подається до адміністративного суду без сплати судового збору. Пропоную за зразок заяви взяти ось цей варіант або звернутись за порадою до юриста.

4. Як швидко суд прийме рішення?

Суд вирішує адміністративні справи щодо уточнення списку виборців у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування. А якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування – невідкладно.

5. Коли рішення суду набере законної сили?

Постанови адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно.

Тож, якщо ви впевнені, що вас немає у списку виборців або ваші дані зазначені з помилкою, тоді вам слід невідкладно (не пізніше 23 травня) подати позовну заяву до адміністративного суду за місцезнаходженням виборчої комісії за місцем вашої реєстрації.

Якщо ви голосуєте вперше або у вас є сумніви, чи все гаразд, тоді скористайтеся можливістю перевірити правильність своїх даних у Державному реєстрі виборців. Це можна зробити на виборчій дільниці або не виходячи з дому на сайті drv.gov.ua

І пам’ятайте,  участь у виборах – це не тільки ваше право голосу, але і громадянський обов’язок!

Максим Васін, юрист

Підпишіться на оновлення блогу: