Військова мобілізація батьків

25 липня Верховна Рада України вирішила внести зміни до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» з метою захисту інтересів дітей. Мова йде про мобілізацію батьків, призов яких на військову службу може залишити їх дітей без належного виховання та утримання.

Отже, згідно законодавчих змін (законопроект № 4100а) не підлягають призову на військову службу під час мобілізації такі категорії військовозобов’язаних батьків:

1. Чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років (такі чоловіки можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди тільки за місцем проживання).

До цього не підлягали мобілізації батьки 5 і більше дітей віком до 16 років.

2. Жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову  службу  в  разі  їх згоди і тільки за місцем проживання).

У цьому випадку йдеться про одиноких батьків (батька або матір). Раніше закон не містив такої норми. Військовозобов’язані жінки – це польові лікарі, медсестри, технічні спеціалісти.

3. Жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є інвалідом I чи II групи, до досягнення нею 23 років.

Це теж цілком актуальна новація, з огляду на потреби людей з обмеженими можливостями.

4. Усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років.

Такі особи можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди і тільки за місцем проживання.

Таким чином, парламент доволі швидко відреагував на зауваження батьківської спільноти, в тому числі священнослужителів, які закликали депутатів не позбавляти дітей належного батьківського виховання та опіки в умовах мобілізації.

Максим Васін, правовий експерт

Підпишіться на оновлення блогу: