Як перереєструвати неприбуткову організацію

Процес перереєстрації всіх неприбуткових організацій, який мав завершитися до кінця року, продовжено. Релігійні організації повинні перереєструвати свої статути до 1 січня 2018 року, а всі інші (громадські та благодійні організації, профспілки та інші) – до 1 липня 2017 року.

Які саме вимоги Податкового кодексу необхідно вказати у статуті неприбуткової організації?

Збереження неприбуткового статусу передусім пов’язано з необхідністю включення до тексту статуту організації обов’язкових норм, передбачених підпунктом 133.4.1 Податкового кодексу України.

Податкова інспекція вимагає максимально дослівно процитувати у статуті такі положення:

1. Посилання на спеціальний закон, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

2. Забороняється розподіл отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;

3. Доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених статутом;

4. Активи організації передаються одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зараховуються до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення).

Релігійним організаціям також варто мати на увазі, що згідно Закону № 1667-VIII (відомий як законопроект № 5050):

Доходи неприбуткових релігійних організацій використовуються також для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій, у тому числі надання гуманітарної допомоги, здійснення благодійної діяльності, милосердя.

Реклама:

Під час перереєстрації неприбуткової організації у більшості випадків не вдасться обмежитися лише внесенням податкових змін.

Справа в тому, що громадські організації та громадські спілки, зареєстровані до 1 січня 2013 року, одночасно повинні привести свої статути у відповідність до нового Закону України «Про громадські об’єднання», який містить чимало новацій.

Подібна вимога стосується і благодійних організацій (фондів, установ), зареєстрованих до 3 лютого 2013 року. Адже їх статути під час перереєстрації повинні також відповідати новому Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», який запровадив низку нововведень у сфері благодійності.

Трохи складніша ситуація у релігійних організацій. Хоча їх спеціальний Закон «Про свободу совісті та релігійні організації» не зазнав значних змін за останні 20 років, водночас чимало новацій щодо релігійних організацій запроваджено в інших галузевих законодавчих актах. Зокрема, йдеться про право створювати навчальні заклади, державну акредитацію духовних навчальних закладів, діяльність священиків-капеланів, волонтерство, участь у формуванні та реалізації державної політики, майнові права та джерела фінансових надходжень.

Всі ці додаткові можливості релігійні організації можуть передбачити у своїх статутах під час внесення обов’язкових податкових положень.

Варто зауважити при цьому, що на теперішній момент практика перереєстрації релігійних організацій є вельми відмінною в залежності від кожної області, оскільки посадовці часом вимагають надати не передбачені законодавством документи чи певним чином скоригувати статут. У таких випадках заявникам важливо домагатися від посадових осіб обґрунтовувати свої вимоги посиланням на конкретні норми законів, бажано письмово.

Максим Васінправовий експерт

Додаткові питання по темі залишайте в коментарях наприкінці цієї сторінки.

Якщо вам потрібна фахова допомога в розробці нової редакції чи змін до статуту неприбуткової організації, звертайтеся по юридичну консультацію:

Ваше ім'я (обов'язково)

Ваш email (обов'язково)

Ваш телефон

Ваше повідомлення


Читайте також:  

Підпишіться на оновлення блогу: