Без віз до Європи: які документи потрібні?

Україна впритул наблизилася до запровадження безвізового режиму з країнами ЄС. Очікується, що в середині червня 2017 року українці нарешті отримають омріяний “безвіз”. Проте подорожуючим слід знати про базові вимоги, необхідні для поїздки до Європи без віз.

Якщо у вас немає Шенгенської візи, потрібно буде мати такі документи для поїздки в країни ЄС:

Головна вимога безвізу – біометричний закордонний паспорт, який має чіп з вашими персональними і біометричними даними.

Чіп повинен мати такі біометричні дані власника паспорту: відцифрований образ обличчя, відцифрований підпис, відцифровані відбитки пальців рук.

Відбитки пальців рук особи не отримуються у дітей, які молодше 12 років, та у разі, коли особа не може пересуватися самостійно у зв’язку із тривалим розладом здоров’я та потребує термінового лікування за кордоном.

До речі, діти до 12 років також не фотографуються у відділені міграційної служби. Проте їх батьки під час подання документів мають надати фотографію дитини розміром 10 х 15.

Це передбачено Постановою Кабміну від 07.05.2014 року № 152.

Реклама:

Інші вимоги залишаються такими, як і для тих подорожуючих, які мають Шенгенську візу.

Тобто для проходження паспортного контролю на кордоні з країною ЄС вам необхідно мати з собою такі документи:

  1. Документ для виїзду за кордон (закордонний паспорт, закордонний паспорт дитини чи проїздний документ дитини, тощо);
  2. Документи, що обґрунтовують мету та умови візиту до ЄС (запрошення на бізнес-зустріч, конференцію чи у гості до друзів; квитки на концерт чи на виставку, маршрут туристичної подорожі);
  3. Достатні фінансові засоби як для перебування в ЄС, так і для повернення в Україну, або ж здатність отримати їх законним чином (готівка, кредитні картки, дорожні чеки) – виписки за банку не вимагаються.

При цьому важливо пам’ятати, що і на умовах безвізового режиму, і за наявності візи, рішення про дозвіл в’їзду в країну ЄС приймає безпосередньо працівник прикордонної служби під час паспортного контролю.

Тому вже по прибуттю до країни ЄС у в’їзді може бути відмовлено:

  • громадянам, які перебувають у переліку осіб, яким заборонений в’їзд до ЄС (наприклад, через попередні порушення візового режиму);
  • громадянам, які становлять загрозу для громадського порядку, безпеки, громадського здоров’я та міжнародних відносин (як приклад, персональні санкції ЄС для пособників російської агресії проти України).

Головна мета візової та прикордонної перевірок – переконатися в тому, що людина не планує порушувати міграційні правила.

Базові правила міграційні правила Шенгенської зони:

  • не працювати без робочої візи;
  • дотримуватися “правила 90 днів” – перебування в Шенгенській зоні дозволено не більше 90 днів на кожні 180 днів.

До речі, якщо у вас є звичайний закордонний паспорт із візою, то його не треба міняти. Можна і надалі ним користуватися до закінчення строку дії Шенгенської візи або паспорту. А вже в біометричний паспорт вам візу не поставлять, а запропонують одразу їхати до ЄС. І це добре.

Тож поки в Європейських структурах завершуються формальні процедури, перед поїздкою до Європи варто потурбуватися про дотримання цих правил безвізового режиму.

Максим Васінправовий експерт

Підпишіться на оновлення блогу: