Про що Президент міг би говорити з Радою Церков

З початку тижня опубліковано немало коментарів стосовно причин такої термінової зустрічі Президента Януковича з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, яка зрештою відбулась у середу, 21 березня.

Як би там не було, але подібні зустрічі, як форма безпосереднього діалогу, все ж таки потрібні та актуальні. Досвід показує, що саме через брак порозуміння між органами влади та релігійною спільнотою на світ з’являються недопрацьовані непрофесійні рішення та документи. Приміром може бути запровадження “подвійної реєстрації” релігійних організацій, про яких просто забули під час ухвалення у 2004 році нового Закону про державну реєстрацію.

Для наочності цієї тези підготував до Вашої уваги інформацію про стан виконання органами влади Переліку актуальних питань державно-конфесійних відносин в Україні, який члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій майже рік тому, 21 квітня 2011 року, передали Віктору Януковичу під час першої зустрічі з ним у статусі Глави держави.

Суть прохання ВРЦіРО

Стан виконання органами влади

У сфері захисту та утвердження суспільної моралі:

1.

Зберегти Національну експертну комісію України з питань захисту суспільної моралі. Виконано частково. НЕК продовжує свою діяльність. Проте залишається чинним підпункт 7 пункту 7 Указу Президента України від 09.12.2010 р. №1085/2010, на який посилаються противники НЕК.

2.

Вжити заходів до покращення національного законодавства про захист суспільної моралі. Виконано частково. Ухвалено у першому читанні законопроект №7132 від 15.09.2010 р. Проте його редакція має чимало проблемних моментів, за які проект справедливо критикується правозахисниками. Зокрема, не визначено статус, завдання та обсяг повноважень НЕК.

3.

Посилити захист та утвердження моральних цінностей на міжнародному рівні, зокрема через активізацію співпраці МЗС України з ВРЦіРО. Не виконано. Створена у січні 2010 року Громадська рада при МЗС з питань співпраці з релігійними організаціями існує лише формально і не скликалась жодного разу, незважаючи на неодноразові заклики ВРЦіРО та появу проблематики з оформленням віз для священнослужителів іноземців.

4.

Виділити ефірний час на державних і комунальних теле- та радіоканалах для проведення духовно-просвітницьких і морально-виховних програм за участі представників конфесій. Виконано частково. На Першому національному продовжує транслюватись доволі цікава телепрограма «Світло». Однак не відомо про будь-які заходи органів влади, зокрема Держкомтелерадіо, у напрямку реалізації порушеного питання.
У сфері вдосконалення законодавства про свободу совісті та релігійні організації:

1.

Зняття доручення Міністерству культури та Міністерству юстиції щодо підготовки проекту нової редакції Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Виконано. За ініціативи конфесій ще у березні 2011 року при Мінкультури було утворено Робочу групу з підготовки законопроектів у сфері свободи совісті, яка знов підтвердила позицію ВРЦіРО про недоцільність зміни базового Закону у нинішній ситуації.

2.

За погодженням з ВРЦіРО ухвалити Концепцію державно-конфесійних відносин в Україні. Не виконано. Проект Концепції не стоїть на порядку денному законотворчої діяльності Уряду.

3.

Розробити та внести “точкові” зміни, погоджені з ВРЦіРО, до галузевого законодавства, яке регламентує діяльність релігійних організацій в окремих сферах суспільного життя. Не виконано. Лише на останньому засіданні Робочої групи з підготовки законопроектів у сфері свободи совісті при Мінкультури від 09.02.2012 року було ухвалено рішення про необхідність підготовки законодавчих ініціатив у цій сфері.
У сфері державно-конфесійних відносин:

1.

Активізувати діяльність Комісії з питань забезпечення реалізації прав релігійних організацій при Кабінеті Міністрів України. Не виконано. За час діяльності чинного Уряду, з 2010 року і до сьогодні, зазначена Комісія не скликалась.

2.

Сприяти подальшому розвитку співпраці між державою та конфесіями в гуманітарній сфері через механізм діяльності спеціальних громадських рад при міністерствах. Виконано частково. Спостерігається активність діалогу та співпраці з релігійними організаціями з боку Міносвіти, Мінкультури та у меншій мірі – з Міноборони та МОЗ.Повністю відсутній діалог з релігійними організаціями, до якого закликає ВРЦіРО, з боку МЗС, Мін’юсту, Державної податкової служби, Мінсоцполітики.

3.

Комплексно вирішити питання про повернення релігійним організаціям майна відповідно до зобов’язань України перед Радою Європи. Не виконано. На останньому засіданні Робочої групи з підготовки законопроектів у сфері свободи совісті при Мінкультури від 09.02.2012 року було вирішено приступити до доопрацювання проекту Закону про повернення майна релігійним організаціям.

4.

Звільнити релігійні організації від сплати збору за резервування земельної ділянки, яка виділяється для будівництва культової чи обслуговуючої її споруди. Не виконано. Відсутня інформація про законодавчі ініціативи у цій сфері.

5.

Зберегти особливості набуття та припинення статусу юридичної особи для релігійних організацій. Виконано. Мінкультури, як правонаступник повноважень Держкомнацрелігій, здійснює реєстрацію статутів релігійних організацій відповідно до Закону про свободу совісті та релігійні організації.

6.

Прирівняти тарифи на природний газ, електроенергію, гаряче та холодне водопостачання для релігійних організацій до найнижчого рівня диференційованих цін, які затверджені для населення, та без застосування обмежень по обсягу споживання цих послуг. Не виконано. Навпаки, постановою від 01.06.2011 року №869 Уряд скасував усі пільги релігійних організацій по сплаті комунальних послух. Лише після чисельних скарг віруючих та релігійних громад Кабмін відновив існуючі раніше пільги згідно постанови від 17.10.2011 року № 1199, яка набула чинності з 1 грудня 2011 року.

7.

Поліпшити процедуру надання зареєстрованим релігійним організаціями неприбуткового статусу. Не виконано. За відсутності діалогу ДПСУ з ВРЦіРО залишається не вирішеним питання автоматичного внесення релігійних організацій до Реєстру неприбуткових установ та організацій, а податкові органи продовжують вимагати змін до їх статутів.

8.

Запровадити інститут військового капеланства (душпастирства) в Збройних Силах України та інших військових формуваннях. Виконується. Міністр оборони України видав Наказ від 22.04.2011 року № 220 «Про затвердження Концепції душпастирської опіки у Збройних Силах України», розробленої Радою у справах душпастирської опіки при Міноборони. При цьому Мін’юст продовжує блокувати реалізацію самої ідеї інституту військового капеланства.

9.

Ухвалити комплекс змін до чинного законодавства України про освіту. Не виконано. Відповідні законодавчі ініціативи до цього часу не знаходять достатньої підтримки ні в Уряді, ні в Парламенті. Наказом МОНМС від 21.10.2011 року №1210 створена Робоча група з вивчення питання визнання дипломів і наукових ступенів випускників вищих духовних навчальних закладів, про результати діяльності якої не відомо.

Для кращого опрацювання зазначених питань керівники конфесій також пропонували Президенту створити постійний механізм взаємодії між його Адміністрацією та ВРЦіРО, зокрема у форматі постійно діючого консультативно-дорадчого органу. Однак поки що маємо “традиційні щорічні” зустрічі, які Адміністрація готує за два-три дні.

Цей аналіз свідчить, що залишається чимало питань, над розв’язанням яких треба спільно працювати представникам влади і конфесій. Це, звісно, якщо держава зацікавлена використати увесь потенціал Церков і релігійних організацій, пов’язаний з їх духовним і соціальним служінням на благо суспільства.

Як і минулого року, на останній зустрічі глави Церков і релігійних організацій у своєму зверненні звернули увагу Глави держави на сучасні соціальні виклики, що стосуються зростання “прірви” між багатими та бідними в українському суспільстві. У відповідь вони почули звіт про досягнення Уряду у сфері економічного зростання та адаптації законодавства України до практики Євросоюзу.

Тому зустрічі та діалог потрібно продовжувати далі, а передусім – потрібно переходити від слів до конкретних справ.

Максим ВАСІН, правовий експерт

Підпишіться на оновлення блогу: