Уряд народної довіри

В новому Уряді чимало достойників.

Зокрема, Олег Мусій не тільки організовував медичну службу на Майдані, але й довгий час координував роботу Громадської ради при МОЗ, а тому знає про стан справ і проблеми цього міністерства. Сергій Квіт має підтримку студентства як ректор Києво-Могилянської Академії, який не раз проявляв сміливість та громадську позицію у відповідь на утиски Міністерства освіти, а тепер має шанс навести там лад. Павло Шеремета здобув повагу громадськості своїми знаннями та сучасним баченням економічних процесів, а тому має нагоду їх зреалізувати на посаді Міністра економіки.

Серед поважних професіоналів є і нові обличчя, про управлінські якості яких мало відомо.

Слід розуміти, що з тією ситуацією в економіці і фінансах, що залишилася після Сім’ї Януковича (Азарова, Арбузова, Кліменка та інших), новий Уряд фактично за кілька місяців знайде чимало критики за свої непопулярні рішення. А такі рішення мусять бути для оздоровлення та модернізації економіки. І якщо урядовці будуть працювати як слід, то, скоріш за все, їх рейтинги постраждають, але історія віддячить.

Тож чи варто ставити на урядові посади революціонерів, які весь час були на барикадах та мають величезний кредит довіри Майдану, в той час, коли ситуація вимагає консолідації зусиль управлінців-прагматиків?

Багато хто на Майдані хотіли влаштовувати публічний конкурс на зайняття вакантних посад в Уряд. Погоджуюсь, на останньому Віче не завадило би розпочати традицію ближчого знайомства з кандидатами, але емоції присутніх заважали цьому. Неможна дозволити допустити розбрат проукраїнських сил на цьому ґрунті!

Майдан об’єднав дуже різних людей – зі Сходу і Заходу, з Півдня і Півночі України. Не всім нам однаково відомі та однаково подобаються ті чи інші політики та майбутні урядовці. Але зберігаючи цю єдність, нам слід відновити не тільки зруйновану у столиці бруківку, але й усю систему влади. І наша активна громадянська позиція, самоорганізація та низові ініціативи змусять новий Уряд працювати прозоро, публічно і на користь українського народу.

Тому заради розбудови України народ має висловити довіру технічному перехідному Уряду. Кабінет міністрів мусить втримати державу у період дострокових президентських і, згодом, парламентських виборів, які матимуть наслідком формування нової коаліції та переформатування Уряду. Вже сьогодні новий Уряд має засвідчити світові, що в Україні є легітимна виконавча влада, яка може контролювати ситуацію в країні (в тому числі в Криму), забезпечувати демократичні стандарти та відродження економіки і соціального захисту громадян.

Не всі персоналії нам подобаються в новому Уряді, але це ті, хто під пильною увагою Майдану та Небесної сотні, погодився взяти на себе відповідальність за подальшу долю України. І нехай Господь допоможе їм виправдати нашу довіру та сподівання всіх тих, хто поклав своє життя з мрією у побудову нової України без корупції та свавілля влади. Дай Боже!

Максим Васін, правовий експерт

Підпишіться на оновлення блогу:

Теґи: