Чи слід перереєструвати статут релігійної організації вже зараз?

На фоні резонансних податкових змін, які передбачають перереєстрацію всіх неприбуткових організацій у новому Реєстрі до кінця 2016 року, мене часто питають, чи доцільно вже зараз вносити доповнення до статутів релігійних організацій. Спробуємо розібратися.

Справа в тому, що Податковий кодекс України у підпункті 133.4.1 містить заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників, членів, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), а також членів органів управління будь-якої неприбуткової організації. Для релігійних організацій ця вимога є неприйнятною з огляду на їх покликання до добродійності – саме для цього віруючі й об’єднуються, щоб допомагати один одному та чинити милосердя.

Тож не всі релігійні громади поспішають власноручно зрікатися своєї основної місії та вносити до статуту зміни, які суттєво обмежують добродійну діяльність віруючих. І це вірно, бо на скасування такої заборони для релігійних організацій як раз і спрямований законопроект № 5050, розроблений за участі Всеукраїнської Ради Церков, парламентських і громадських експертів.

Водночас, навіть якщо законопроект буде ухвалено до кінця 2016 року, залишається ще одна вимога до статутів релігійних організацій.

Податковий кодекс вимагає, щоб норма статуту про процедуру ліквідації будь-якої неприбуткової організації містила наступне положення:

“Передача її активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення)”.

Реклама:

І тут проявляється ще одна пастка Податкового кодексу, яка змушує замислитися над невідворотністю перереєстрації статуту. Досвід моєї юридичної практики свідчить про те, що чимало статутів релігійних громад (особливо тих, що реєструвалися понад 10 років тому) містить ось таке формулювання або подібне:

“При ліквідації Громади кошти та інше майно Громади після розрахунку з кредиторами передаються іншій релігійній організації відповідного віросповідання або спрямовуються в дохід державного бюджету”.

Тож відсутність слова «неприбуткової» у цьому формулюванні може стати ключовим зауваженням податкової інспекції під час прийняття рішення про збереження неприбуткового статусу релігійної організації. Адже згідно нинішньої редакції Податкового кодексу не кожна релігійна організація вважається неприбутковою – цей статус ще треба вибороти неухильним дотриманням вищезгаданих вимог Кодексу.

Навряд чи Державна фіскальна служба України закриє очі на такий невеличкий недолік. Відтак, якщо буквально трактувати вимогу Кодексу до статуту неприбуткової організації в частині процедури ліквідації, то у разі наявності згаданої неточності таким релігійним організаціям все ж таки доведеться скоригувати цей пункт у своїх статутах і перереєструвати їх.

Однак найкраще це робити вже після прийняття законопроекту № 5050, щоб не вносити до статуту зайвих обмежень. Або піти шляхом включення до статуту обох обмежень, як вимагає наразі Кодекс, але із застереженням щодо добродійної діяльності на користь членів.

У тому випадку, якщо Ваш статут відповідає Кодексу в частині процедури ліквідації, то, на мій погляд, варто почекати хоча б до листопада. Адже прийняття законопроекту може звільнити Вас від необхідності перереєстрації статуту.

Максим Васінправовий експерт

Додаткові питання по темі залишайте в коментарях наприкінці сторінки.

Читайте також:

Якщо вам потрібна фахова допомога в розробці змін до статуту неприбуткової організації, звертайтеся по юридичну консультацію за цією формою:

Ваше ім'я (обов'язково)

Ваш email (обов'язково)

Ваш телефон

Ваше повідомлення

Підпишіться на оновлення блогу: