Лондон і міжнародна релігійна свобода

 Read this in English

Сьогодні у Лондоні вирували події різного масштабу. Це не лише обрання нового прем’єр-міністра, але й важливий захід у Британському парламенті, присвячений проблемі релігійних переслідувань. Зібралося чимало ключових осіб Великобританії, які приділяють значну увагу захисту свободи віросповідання як фундаментального права людини.

Це і Лорд Алтон, який минулого тижня на Міністерський зустрічі у Вашингтоні отримав нагороду як один із “батьків руху за свободу релігії чи переконань”, а також Спеціальний посланник прем’єр-міністра з питань свободи релігії або віри Лорд Амед та парламентар Фіона Брюс з комітету прав людини, яка минулого року підтримала ініціативу Національного дня молитви в Британії.

Виступали представники релігійних і громадських організацій. Особливо часто згадувалася нова резолюція ООН, яка проголошує 22 серпня Міжнародним днем пам’яті жертв актів насильства на основі релігії або переконань.

Колеги-науковці з різних країн світу у парламенті Британії

На жаль, я не почув у виступах спікерів про релігійні переслідування в Криму і на Донбасі, спричинених російською агресію проти України. Тому по завершенню офіційної частини особисто розповів Лорду Алтону та пані Брюс про доповідь ІРС «Свобода віросповідання під прицілом: російський терор на окупованих територіях Східної України» та попросив звернути увагу на міжнародному рівні на страждання українських віруючих.

Дуже  корисною також була зустріч із суддею Верховного Суду Великобританії Лордом Ходжем та дискусія щодо останніх рішень Суду з питань релігійної свободи та права віруючих на свободу вираження поглядів, яке включає право не виражати погляди, з якими людина не згодна (так звана справа “гей-торту”, яку виграла пекарня Ашерів).

У Верховному Суді Великобританії

На завершення насиченого дня справжнім святом для душі стала екскурсія Вестмінстерським Абатством (для цього точно треба не одна година) та унікальна можливість взяти участь у вечірній службі у ложі хору. Цей хор спеціально приїхав для виступу з іншої частини Великобританії, а щирий і надзвичайно красивий спів дітей особливо вразив.

Реклама:

Лондон залишається одним із ключових світових центрів, де релігійна свобода займає вагоме місце у порядку денному міжнародних відносин. У тому числі через те, що сама Британія та її колишні колонії постали перед викликами, пов’язаними з браком поваги до права релігійних меншин на свободу віросповідання. Тож є сподівання, що на міжнародному рівні будуть вживатися більш рішучі та практичні заходи для захисту прав тих віруючих, які досі не можуть насолоджуватися даром релігійної свободи, даним Богом кожній людині.

Бібліотека для працівників Верховного Суду Великобританії
На подвір’ї Британського парламенту
Західні ворота Вестмінстерського Абатства. Через них входять майбутні королі і королеви під час церемонії коронації

Максим Васін, правозахисник,

виконавчий директор Інституту релігійної свободи

Підпишіться на оновлення блогу:

Теґи: